Aplicația Alarmă Cutremur Vranceaar trebui să îi avertizeze pe utilizatorii de smartphone-uride producerea unui cutremur cu câteva zeci de secunde înainte ca acesta să aibă loc. Mulți dintre cei care au descărcat aplicația se plâng însă că aceasta nu funcționează corect. Alarmă Seismică Vrancea folosește date de la Institutul Român pentru Seismologie Aplicată(IRSA), entitate privată contestată de Institutului Național de Fizică a Pământului(INFP). IRSA are ca principală activitate studiul seismelor și aplicarea acestor studii pentru zona Vrancea.
Alarmă Cutremur Vrancea, dezvoltată de firma APP & GO MOBILE,este disponibilă pentru sistemul de operare mobil iOS. Versiunea pentru Android va debuta în curând, potrivit site-ului dezvoltatorilor. Aplicația oferă două servicii: Alarmă Seismică și Semafor Seismic. Prețurile cerute de dezvoltatori sunt „piperate”. Este vorba de 10 euro/lună (100 euro/an) abonament la Alarma Seismică și de 5 euro/lună (50 euro/an) la Semaforul Seismic.
Cea mai populară aplicație de cutremure din Apple App Store este iFelt That. Aceasta costă doar 1 dolar, dar nu oferă alerte înainte de producerea unui cutremur, ci monitorizează activitatea seismică folosind date provenite de la US Geological Survey. O altă aplicație foarte populară este Eartquaqe Alarm, care costă tot 1 dolar. Aceasta folosește senzorii telefonului pentru a detecta cutremurele chiar atunci când acestea au loc.
INFP, în război cu IRSA
Adrian Ailenei, directorul IRSA, a declarat pentruGândulcă aplicația este funcțională: „Da, aplicația a fost realizată în parteneriat cu IRSA și garantăm că funcționează. Noi suntem cei care oferim datele”.
Până la momentul publicării acestui articol, reprezentanții firmei APP & GO MOBILE nu au răspuns la apelurile și e-mail-urileGândul.
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, este decis să oprească activitatea IRSA. El a anunțat că va acționa în judecată Institutul Român pentru Seismologie Aplicată pentru faptul că nu are un atestat de funcționare ca institut și pentru că emite alerte care generează „panică în rândurile populației”.
Trebuie precizat că cele două instituții sunt concurente. INFP oferă propriile servicii de avertizare înainte de cutremur, însă deocamdată doar pentru instituțiile statului.
Ce spun utilizatorii despre aplicație
Am intrat pe App Store pentru a vedea care sunt reacțiile utilizatorilor aplicației. Până în acest moment, aplicația a fost votată de 14 utilizatori. Punctajul obținut este de trei stele din cinci. Au fost publicate până acum 11 comentarii. Vă prezentăm câteva mai jos.
merlux2002 (1 stea din 5): „Este doar o amăgire, eu am plătit cinci luni abonament, am făcut update, așteptând să primesc o avertizare și când a fost un cutremur de 4,5 grade n-am primit nimic. L-am descoperit singur în ziua următoare, în lista de cutremurelor recente”.
Mariniciu (1/5): „Astăzi 06.10.2013 la 04:37 a fost cutremur de 5,5, alarma a sunat cu un minut întârziere, nu cu 30 de secunde înainte!!!! M-a trezit unda seismică, nicidecum alarma. Pentru asta plătim?!?”
Harta care arată cu câte secunde înainte de cutremur aplicația ar trebui să alerteze utilizatorii în funcție de zona în care acețtia se află.
Dai-Dai (1/5): „Chiar dacă activez aplicația și o las să ruleze în background, se deconectează de la server mereu. Se numește alerta cutremur dar nu poate sta în alertă. Este un program foarte bun dacă vrei să vezi cutremurele ce au fost acum o zi, două, trei, etc.”
Cristi 1978 (5/5): „Mișto ideea cu abonamentul family. Este cea mai tare aplicație! Acum mă simt mai în siguranță!”
Nicole Alicia Kidman (5/5): „În Galați a sunat cu 10-15 secunde înainte”.
Pagaman (5/5): După ce am făcut update, nu am mai avut probleme. Sunt mulțumit de aplicație”.
Dezvoltatorul susține, în descrierea de pe App Store, că, pentru ca aplicația să funcționeze, este foarte important ca utilizatorii să aibă serviciul de push notofications activat.